Dienst Toeslagen

U wilt dat uw kinderen goed worden opgevangen terwijl u werkt. En dat is zeker niet goedkoop. Daarom is er de kinderopvangtoeslag. Dit is een tegemoetkoming in de kosten van geregistreerde opvang. Lees hieronder de belangrijkste voorwaarden om kinderopvangtoeslag te kunnen krijgen.

Kinderopvangtoeslag krijgt u niet automatisch. Die vraagt u zelf aan met Mijn toeslagen op de website van de dienst Toeslagen.

Tip !!

Wacht niet te lang met aanvragen; u kunt dan geld mislopen. U zit goed als u de toeslag aanvraagt binnen drie maanden nadat de opvang is gestart.

Voorwaarden om kinderopvangtoeslag te krijgen

U én uw partner werken of volgen een opleiding of een traject naar werk, waardoor u niet alle dagen zelf voor uw kind kunt zorgen

 • U werkt. U hoeft hierbij niet per se een vaste baan te hebben. Het gaat erom dat u werkt. Dus ook als ZZP’er, freelancer, artiest of als u een onderneming hebt of meewerkt in de zaak van uw partner komt u in aanmerking voor kinderopvangtoeslag
 • U volgt een opleiding. De opleiding moet erkend zijn, dit is in de volgende gevallen in ieder geval zo:
  • Reguliere middelbare school
  • MBO
  • HBO
  • Universiteit
  • Volwassenenonderwijs op het ROC of het VAVO

  Doet u een particuliere opleiding? Dan moet u opletten dat de opleiding erkend is door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Bij DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) kunt u dit checken (VWO, MBO, HBO).

 • U volgt een traject naar werk. Dit geldt als u aan een programma deelneemt om aan de slag te kunnen. Vaak gaat dat via het UWV, de gemeente of uw ex-werkgever. Een voorbeeld van zo’n traject naar werk is een re-integratietraject.

De opvang is geregistreerd. De gemeente checkt of de opvang goed en veilig is. Goedgekeurde opvang staat geregistreerd in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK) en heeft een LRK-nummer. Zonder dit nummer kunt u geen toeslag aanvragen.

Een deel van de kosten van de opvang betaalt u uit eigen zak; dat is de verplichte eigen bijdrage. Met de kinderopvangtoeslag kunt u het andere deel betalen.