Stichting Mensen in de Minima

Vraagbaak voor Zoetermeerders met een minimum inkomen.

Stichting Mensen in de Minima (MiM) is een vrijwilligersorganisatie. Op 17 mei 2023 bestaat onze organisatie 40 jaar! Wij geven advies en ondersteuning aan Zoetermeerders met een minimuminkomen. Onze medewerkers helpen bij praktische problemen op het gebied van bijvoorbeeld financiën, uitkeringen, toeslagen, invullen van formulieren, betalingsregelingen, het schrijven van brieven en met nog véél meer zaken die met geld of communicatie met instanties te maken hebben.

Doelstelling

Opkomen voor de belangen van en hulp bieden aan mensen met een minimum besteedbaar inkomen. Dit door het houden van spreekuren, voorlichting en advies te geven, en contact te houden met overheden en andere instanties indien nodig.

Inloopspreekuren in Meerzicht en Oosterheem

MiM verzorgt inloopspreekuren in twee vestigingen in Zoetermeer: Meerzicht en Oosterheem. Wij geven persoonlijke ondersteuning en helpen Zoetermeerders zelf taken uit te voeren. We doen geen huisbezoeken en nemen geen taken over: we vragen Zoetermeerders om zelf naar het spreekuur te komen. Daar bieden we een luisterend oor, geven advies en bieden direct praktische ondersteuning.  Wij staan klanten over het algemeen met z’n tweeën te woord, omdat dit de kwaliteit van dienstverlening verbetert. Klanten die niet de spreekuren van het MiM kunnen bezoeken, verwijzen we naar de Formulierenbrigade of  andere organisaties als inZet, Humanitas of Schuldhulpmaatje.

Neutrale, persoonsgerichte en vertrouwelijke ondersteuning

De stichting werkt onafhankelijk en strikt vertrouwelijk voor en namens haar klanten. Door allerlei problemen van persoonlijke en maatschappelijke aard zijn sommige Zoetermeerders minder zelfredzaam. Ondersteuners van MiM volgen bestaande wet- en regelgeving en stellen deze niet ter discussie. Opvattingen over religie, politiek en maatschappij spelen geen rol bij de wijze waarop wij klanten van dienst zijn. Wij houden er uiteraard rekening mee dat een deel van onze klanten de Nederlandse taal minder beheerst. Klanten met psychische problematiek verwijzen wij naar gespecialiseerde instellingen.

Gratis dienstverlening, samenwerking met gemeente Zoetermeer en andere instanties

Wij werken met louter vrijwilligers en ontvangen subsidie van de gemeente Zoetermeer. Daardoor is de dienstverlening voor onze klanten gratis. Door contacten met de gemeente Zoetermeer en andere instanties dragen we bij aan verbeterinitiatieven in onze sector.