Gemeentepolis en zorgtoeslag bij laag inkomen

Zorgverzekering en zorgtoeslag

Iedereen die in Nederland woont of werkt moet een basisverzekering voor zorg (basispakket) afsluiten. Dat is medisch noodzakelijke zorg waar iedereen recht op heeft. De Rijksoverheid bepaalt wat er in het basispakket zit. Zorgverzekeraars bepalen wat in aanvullende verzekeringen zit.

De verplichte basisverzekering dekt de standaardzorg van bijvoorbeeld huisarts, ziekenhuis of apotheek. Voor de meeste zorg in het basispakket geldt een eigen risico. Er kunnen ook nog eigen bijdragen gelden. Een aanvullende verzekering is niet verplicht. Omdat er veel verschillende pakketten zijn, is het belangrijk dat u de aanvullende verzekering goed aan laat sluiten op wat u nodig heeft.

Zorgverzekering voor mensen met een laag inkomen (gemeentepolis)

De gemeente vindt het belangrijk dat inwoners met een laag inkomen ook goed verzekerd zijn. Daarom biedt de gemeente een zorgverzekering aan (gemeentepolis). Heeft u een laag inkomen? Dan kunt u in 2023 kiezen uit verschillende polissen van zorgverzekeraar Menzis: zorgverzekeringen. De gemeente betaalt in sommige gevallen mee aan de premie.

Zorgtoeslag

Een zorgverzekering is niet goedkoop. Daarom is er zorgtoeslag: een bijdrage van de overheid om de zorgverzekering betaalbaar te houden. Om recht op zorgtoeslag te hebben, moet u in ieder geval een Nederlandse zorgverzekering hebben. Ook mag u niet te veel verdienen en uw vermogen mag niet te hoog zijn.  Meer informatie en de mogelijkheid om deze aan te vragen vindt u hier.

Waarmee kunnen wij u helpen?

Wij kunnen u helpen bij het lezen en begrijpen van de verzekeringsvoorwaarden, begrijpen van ingehouden bedragen, inloggen op de sites, klacht indienen en overige contacten met uw zorgverzekering. Vanaf 18 jaar hebt u uw eigen zorgverzekering en kunt u zorgtoeslag aanvragen.  Wij kunnen u helpen met het aanvragen van genoemde gemeentepolis. WE geven ook uitleg over de zorgtoeslag en kunnen u helpen bij het aanvragen ervan.

Kom naar ons gratis inloopspreekuur voor hulp met zorgverzekering en zorgtoeslag

Neem documenten en DigiD-info mee.