Routekaart bij geldzorgen Zoetermeer

De gemeente Zoetermeer ontwikkelde samen met BOAZ een “Routekaart bij geldzorgen”.

Sociaal Fonds MiRo gestopt

Kort geleden is de stichting “Sociaal Fonds MiRo” opgeheven. Gelukkig is er nog de Stichting Urgente Noden Zoetermeer (SUNZ).

Gratis cursus ‘Omgaan met geld’ najaar 2023

De Gemeente Zoetermeer organiseert weer een cursus ‘Omgaan met geld’.

In deze cursus leert u om uw inkomsten en uitgaven in balans te houden. Het maakt niet uit hoe hoog uw inkomen is. De cursus is voor alle inwoners van Zoetermeer. Tijdens de cursus komen verschillende onderwerpen aan bod. Zoals besparen, inkomsten en uitgaven in kaart brengen en schulden oplossen of hulp vragen. Deelname is gratis.

Waar en wanneer?
De cursus bestaat uit zes lessen van 2,5 uur en vindt plaats in Zoetermeer. U kunt kiezen of u de lessen op maandagavond van 19.00 – 21.30 uur volgt of woensdagochtend van 09.15 – 11.45 uur. De eerstvolgende cursussen starten op maandagavond 25 september, woensdagochtend 27 september, maandagavond 6 november en woensdagochtend 8 november 2023.

Meer informatie en aanmelden kan op zoetermeer.nl/omgaan-met-geld-cursus

Hulp nodig bij het aanmelden? Kom naar het gratis inloopspreekuur!

AOW-bedragen verhoogd per 1 juli 2023

Op 1 juli 2023 veranderen de bedragen voor de AOW. Hier ziet u de nieuwe bedragen.

Wijziging huurtoeslag per 1 juli 2023

Voorkom dat u te veel of te weinig huurtoeslag krijgt

Per 1 juli 2023 wijzigt de huur van uw woning. Dit kan gevolgen hebben voor uw huurtoeslag. Ook is uw loon of uitkering per 1 januari 2023 verhoogd. De nieuwe huurbedragen worden in de meeste gevallen automatisch doorgegeven aan de Dienst Toeslagen. Om zeker te weten dat u het juiste bedrag ontvangt, kunt u bij ons langskomen en kunnen wij met behulp van uw loon- of uitkeringsspecificatie een proefberekening maken. Daarmee bepalen we samen of u het juiste bedrag ontvangt.

Check de huurprijs in Mijn Toeslagen

Niet alle verhuurders geven huurwijzigingen aan de Dienst Toeslagen door. Het is altijd belangrijk om de nieuwe huurprijs in Mijn Toeslagen te checken en waar nodig is aan te passen.

We helpen je graag

Kom naar het gratis inloopspreekuur!

Einde van de acceptgiro per 1 juni 2023

Acceptgiro’s worden al enige tijd niet meer verzonden door bedrijven, overheidsdiensten en instellingen. Vanaf vandaag worden acceptgiro’s ook niet meer verwerkt door uw bank. De bank zal ontvangen acceptgiro’s naar u terugsturen met de opmerking dat ze deze niet kunnen verwerken.

Automatische incasso

Het meest eenvoudige alternatief bij terugkerende betalingen is gebruik maken van automatische incasso. U geeft daarvoor een machtiging aan de bedrijf of instelling waaraan u moet betalen door het invullen van een formulier. Dit bedrijf of deze instelling zal automatisch het bedrag periodiek afschrijven van uw rekening.

Overschrijving met mobiele telefoon of internetbankieren

Voor eenmalige betalingen, kunt u gebruik maken van de app op de mobiele telefoon of via de site van uw bank. U neemt de gegevens uit de betaalinstructie over die u van bedrijf of instelling ontvangt òf u scant direct de QR-code met de camera vanuit uw mobiele telefoon. Hoe dat precies werkt verschilt per bank. Informatie kunt u vinden op de site van uw bank.

Overschrijving met papieren overschrijfformulier

De acceptgiro is bijna hetzelfde als het papieren overschrijvingsformulier. Deze blijft wel bestaan. Verschil is dat u zelf de gegevens moet overnemen van de betaalinstructie van betreffende bank of instelling. Je ondertekent het formulier en stuurt het dan op naar je bank. Overschrijvingsformulieren kunt u bestellen bij uw bank. Banken brengen zowel voor de formulieren, als voor de verwerking ervan wel extra kosten in rekening.

Kom je er niet uit? Wij helpen je graag!

Kom naar het gratis inloopspreekuur!

Cursus omgaan met geld

De Gemeente Zoetermeer verzorgt regelmatig een cursus “Omgaan met geld”. U leert om uw inkomsten en uitgaven beter in de hand te houden. Deelname aan de cursus is gratis.

Door doelen de stellen en inkomsten en uitgaven in kaart brengen, krijgt u overzicht van inkomsten en uitgaven. U krijgt tips hoe om te gaan met aanbiedingen en verleidingen, advies voor sparen, lenen en verzekeren.

In juni starten weer nieuwe cursussen. Meer informatie en aanmelden kan via www.zoetermeer.nl/omgaanmetgeld of bel naar 14079.

Hulp nodig bij het aanmelden? Kom naar het gratis inloopspreekuur!

 

 

Ondersteuning geldzaken bij Geldpunt

Vind je het soms moeilijk om je geldzaken op orde te houden of heb je schulden? Bij het Geldpunt, kan jij als inwoner terecht met vragen of zorgen rondom jouw financiële situatie.

Het Geldpunt is een initiatief van InZet dat wordt gesteund door de gemeente. Bij het Geldpunt kunnen bewoners  op een laagdrempelige manier praten over geld. Dat kan telefonisch, per mail of bij het Geldpunt zelf. De medewerkers van Geldpunt hebben de aandacht en kennis om samen te zoeken naar de ondersteuning die InZet kan bieden.

Op www.inzet-indewijk.nl/geld-en-administratie is meer te vinden over Geldpunt.